Anyaga/tulajdonságai
Az alapanyag
Minden süthető gyurma fő alapanyaga PVC, amihez különféle folyékony lágyítókat adnak. A színtelen gyurmához pigmentet adnak, mellyel végtelen színskálát hozhatnak létre, illetve kis mennyiségben kaolint vagy kínai fehér agyagot, vagy egyéb telt színt kölcsönző hordozót, amennyiben szükséges.
A csillámos és metál hatás eléréséhez főként csillámpala őrleményt használnak.
Tulajdonságai
A süthető gyurma addig puha marad, amíg viszonylag alacsony hőmérsékleten ki nem sütik. (Az utóbbi időben megjelentek a piacon a levegőn keményedő gyurmák is.) A hagyományos süthető gyurma egy normál konyhai sütőben is kisüthető. Egy kb. 6 mm vastag darabot 110C-on 15 percig kell melegíteni. A süthető gyurma akkor válik teljesen keménnyé mikor kihűlt. A jól előkészített, formázott és sütött gyurmából készült tárgyak nem törnek össze.
A kisütött tárgyakra újabb réteg süthető gyurmát tehetünk és ismét kisüthetjük. Ezt bármennyiszer megismételhetjük, a lényeg, hogy a gyártó által javasolt sütési hőfokot és időt soha ne lépjük át.
Sütés után a tárgyak csiszolással, polírozással vagy vízbázisú lakkal tehetjük még szebbé és tartósabbá.
Biztonsági és egészségügyi információk
A süthető gyurmák lágyítására különféle észtereket használatának, ezek az anyagok tartják a gyurmát formázhatónak a kiégetésig. A jelenleg forgalomban lévő, neves gyártók által forgalmazott süthető gyurmák megfelelnek az EU egészségügyi biztonsági előírásainak. 2009 évben az ez irányú kutatások eredményeképpen tovább csökkentették a süthető gyurmák észter tartalmát, követve ezzel az új előírásokat.
A süthető gyurmák használata biztonságos, egészségre nem káros. Azt azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a túlzott felmelegítés során (130C felett) káros gázok keletkezhetnek, melyek belégzése veszélyes. Mindig be kell tartani a gyártók által kiadott használati utasításban leírtakat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése